Εμφανίσεις Άρθρων
4705742

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 επισκέπτες και κανένα μέλος

τελευταία τεύχη του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» (έτους 2014)

 


Τεύχος 25 μικρό μέγεθος Κυκλοφορούν τα τελευταία τεύχη του Περιοδικού

«ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» (έτους 2014)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ (27Ο τεύχος) ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

Στους τοπικούς αγίους της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας Ακαρνανίας Ισαπόστολο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και Νεομάρτυρα Άγιο Ιωάννη τον Βραχωρίτη είναι αφιερωμένα τα τελευταία τεύχη (25ο και 26ο) του Περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ».
Τεύχος 26 μικρό μέγεθος

Αφιερωμένο στην Ελληνική Εθνική μας Παιδεία θα είναι το επόμενο (27ο) τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», το οποίο ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει σύντομα. Περιλαμβάνει κείμενα αξιόλογων διδασκάλων, εκπαιδευτικών και συγγραφέων, από τα οποία καταδεικνύεται η τραγική σημερινή κατάσταση της Ελληνικής Γλώσσας και Εκπαιδεύσεως.

ΤΕΥΧΟΣ 25Ο (Ιούνιος 2014):

Στο αφιέρωμα του 25ου τεύχους με τίτλο «Ο Διδάσκαλος του Γένους Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Τριακόσια έτη από τη γέννησή του. 1714 – 2014» δημοσιεύονται κείμενα: α) του Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου: «Η διδασκαλία και τα θαύματα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού – Αποσπάσματα από την πρώτη βιογραφία του», β) του μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου: «Πως (ξανά)γνωρίσαμε τον Άγιο Κοσμά», γ) του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Σεβαστιανού: «Το έργο του Αγίου Κοσμά στη Βόρειο Ήπειρο», δ) του φιλολόγου, ερευνητού και συγγραφέως Κ. Σ. Κώνστα: «Ο Άγιος Κοσμάς και το Εικοσίενα», ε) του μακαριστού αρχιμ. Σωφρονίου Παπακυριακού: «Περί των Διδαχών του Αγίου Κοσμά» και στ) του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου: «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος είμαι κρεμασμένος».

Στην στήλη εορταστικά ο θεολόγος Ιωάννης Κωστάκης γράφει για την εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού και στην ενότητα ιστορία ο φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας γράφει για τους παραχαράκτες της ιστορίας του 1821 και για τη στάση όλων μας απέναντι στην ιστορική αλήθεια.

Στην ενότητα βιβλιοπαρουσίαση παρουσιάζονται το τελευταίο βιβλίο του μακαριστού μοναχού Μωυσή του Αγιορείτου με τίτλο «Σύγχρονα Ποιμαντικά Βήματα – Ομιλίες για Ποιμένες και Ποιμενομένους», καθώς και το ανάτυπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Κοσμά με τίτλο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός – Ο Απόστολος του Ελληνικού Γένους».

Στην ενότητα εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά στους μακαριστούς πρωτοπρεσβυτέρους π. Γεώργιο Χαντζάρα, π. Κωνσταντίνο Τσούφη και π. Πέτρο Νικόλσκυ. Επίσης δημοσιεύονται οι δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας για την κοίμηση του μακαριστού Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη και την κοίμηση του μακαριστού Γέροντος μοναχού Μωυσέως του Αγιορείτου.

Παρατίθενται επίσης οι ποιμαντορικές εγκύκλιοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Κοσμά για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την Εορτή του Πάσχα, καθώς και η ενημερωτική εγκύκλιος για τη δράση των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην τοπική μας Εκκλησία.

Τέλος, όπως πάντα, παρατίθενται η επικαιρότητα των τελευταίων μηνών και οι κυριότερες από τις δραστηριότητες της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό που εξέδωσαν και κυκλοφόρησαν τα ΕΛ.ΤΑ.

ΤΕΥΧΟΣ 26Ο (Δεκέμβριος 2014) :

Στο αφιέρωμα του 26ου τεύχους, το οποίο αφορά τον άγιο νεομάρτυρα Ιωάννη, τον εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω (Αγρινίω) μαρτυρήσαντα – με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από το μαρτύριό του (1814-2014) – δημοσιεύονται τα εξής κείμενα: α) του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέα: «Θεός όπου βούλεται νικάται φύσεως τάξις», β) του θεολόγου Λάμπρου Σκόντζου: «Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω μαρτυρήσας», γ) του ιεροκήρυκος αρχιμ. Παύλου Ντανά: «Ο ατίμητος πλούτος της Εκκλησίας μας», δ) του ιεροκήρυκος αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου: «Εις αναζήτησιν της αληθείας», ε) του πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Καντάνη: «Από την πλάνη στην Αγιότητα – Ο Χασάν που βαπτίστηκε Ιωάννης». Τέλος παρατίθεται ένα κείμενο που περιλαμβάνει όλους τους εξ Αγαρηνών Αγίους της Εκκλησίας μας, ενώ παρουσιάζεται και το σχετικό βιβλίο του πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Καντάνη με τίτλο: «Η χορεία των Νεομαρτύρων και ο άγιος Ιωάννης ο εξ Αγαρηνών Νεομάρτυς του Βραχωρίου».

Στην στήλη επέτειος δημοσιεύεται η ομιλία που πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αμαρουσίου, με θέμα: «Μηνύματα Αγίου Κοσμά» και στην ενότητα διδαχές δημοσιεύεται ένα επίκαιρο κείμενο του αείμνηστου Φώτη Κόντογλου με τίτλο: «Αθεΐα, το καύχημα της εποχής μας».

Σε ιδιαίτερη στήλη με τίτλο εις τιμήν και μνήμην παρουσιάζεται η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μονή Μυρτιάς για τους μακαριστούς Πρωτοψάλτες Γεράσιμο Πρεβεζιάνο και Απόστολο Παπαχρήστο, ενώ στην ενότητα εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά στους μακαριστούς ιερείς: αρχιμ. Απόστολο Καστανά, πρωτ. Θεόδωρο Καρδάνη και π. Γεώργιο Παπακωστόπουλο.

Επίσης δημοσιεύονται οι ποιμαντορικές εγκύκλιοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Κοσμά για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, καθώς και η εγκύκλιος για την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς.

Τέλος παρατίθενται η επικαιρότητα και οι κυριότερες από τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με γενικό θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Ορθόδοξος Εκκλησία και Ελληνικόν Γένος», και στην Ζ’ Ιερατική Ημερίδα με θέμα: «Ο Άγιος Κοσμάς και η Ιερωσύνη», που διοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολή μας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 300 ετών από την γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

--------------------------------

Το περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως στη διεύθυνση:

Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10  –  Τ.Κ. 302 00  –  Μεσολόγγι

τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">agkosmas@otenet.gr

Μετάφραση

enfrdeitptrues