Εμφανίσεις Άρθρων
4090272

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 επισκέπτες και κανένα μέλος

Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου – Δέηση υπέρ Υγείας


 

Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου – Δέηση υπέρ Υγείας

Μητροπολίτης Κοσμάς: «..ας έλθουμε ουσιαστικά εις εαυτόν

Με ιδιαίτερη κατάνυξη αλλά και εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε η πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου, το απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου 2020, ημέρα μνήμη του Αγίου, στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ι.Π.Μεσολογγίου της Ι. Μητροπόλεως Αίτωλιας και Ακαρνανίας.

 

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, πλαισιούμενος από τους κληρικούς του Ι. Ναού, αλλά και των Ναών της Ιεράς Πόλεως, με ιδιαίτερη συμμετοχή πιστών χριστιανών.

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, είναι η πρώτη Αποστολική Θεία Λειτουργία. Διασώζει τον λειτουργικό τύπο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και την απλότητα της Λατρείας κατά τους Αποστολικούς χρόνους. Από αυτή προήλθαν οι Λειτουργίες του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Το λειτουργικό κείμενο αποδίδεται στον Άγιο Ιάκωβο, τον «αδελφό του Κυρίου», υιό του Ιωσήφ του μνήστορος και συγγραφέα της Καθολικής Επιστολής που περιλαμβάνεται στον κανόνα της Καινής Διαθήκης. Αυτή η Θεία Λειτουργία των πρώτων χριστιανικών χρόνων, αλλά και εν πολλοίς άγνωστη στους πιστούς, επικράτησε να τελείται δύο φορές το χρόνο, την 23η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου, καθώς και την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ Κοσμάς, κατά τον σύντομο λόγο του, τόνισε τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής των πιστών στη θεία Λατρεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, επισημαίνοντας ότι πάντοτε «οι πρόγονοί μας, στις επιδημίες και σε οτιδήποτε άλλο υπήρχε, έτρεχαν στους ναούς, γονάτιζαν και έβλεπαν θαύματα, πραγματικά και μοναδικά θαύματα. Έτσι κι εμείς σήμερα, …να απαντήσουμε με τη δική μας αγιασμένη συμπεριφορά, με την αγάπη μας στο Χριστό, με τη θυσία μας για το Χριστό, με τον πόθο μας για τα ιερά Μυστήρια, με αυτόν τον πόθο να μπαίνουμε στο ναό και να γονατίζουμε και να προσευχόμαστε με όλη μας τη δύναμη, με πίστη, με ουσιαστική αναφορά στον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριο, τον θυσιαζόμενο αναιμάκτως πάνω στην Αγία Τράπεζα».

Ο Σεβασμιώτατος, θέλοντας να επισημάνει το παράδειγμα της μεγάλης προσωπικότητας του Αγίου Ιακώβου, είπε τα εξής: «Ο Άγιος Ιάκωβος ομολόγησε τον Χριστό, κατακρεουργήθηκε, για την αγάπη του Χριστού –του έσπασαν το κεφάλι. Τα πάντα υπέμεινε, γιατί πίστευε ότι ο Χριστός είναι ο Θεός ο αληθινός. Σήμερα, …μην περιμένουμε από στόματα μολυσμένα, από ανθρώπους αθέους και αρνητάς, ανθρώπους που θέλουν να γεμίζουν τις τσέπες με χρήματα και να πράττουν οτιδήποτε για να κερδίσουν αναγνώριση και ηδονές, μην περιμένουμε να μας πουν τι είναι ο Χριστός. Εμείς, να τον ζούμε τον Χριστό. Είναι ο Θεός μας! Είναι ο Λυτρωτής, ο Σωτήρας, ο μόνος Θεός! …παρακαλώ πολύ, ας έρθουμε ουσιαστικά εις εαυτόν! Μην προδίδουμε τον Χριστό. Μην ντρεπόμαστε να Τον ομολογούμε. Μην ακούμε φωνές πραγματικά χωρίς νου και χωρίς φως μέσα τους. Και τα παιδιά μας, αγαπητοί, βλέπετε ότι είναι ακατήχητα. Έρχονται πληροφορίες ότι αδελφοί μας εκπαιδευτικοί (όχι όλοι, μην τους συγχέουμε), δεν κάνουν ούτε προσευχή πλέον. Και ρωτάω κάποιον (ή δάσκαλο ή καθηγητή): είσαι παιδαγωγός; Τί δίνεις; Ως παιδαγωγός, τί δίνεις; Μόνο γράμματα ανθρώπινα; Μα και ο διάβολος είναι πανεπιστήμων. Δίνεις φως εις το παιδί; Δίνεις Χριστό; Έχει εσωτερικό κόσμο το παιδί και θέλει φως για να καλλιεργηθεί εσωτερικά. Να κάνουμε, λοιπόν, εμείς τον αγώνα μας. Να ομολογήσουμε Χριστό παντού. Ο Χριστός είναι ο Θεός, ο Σωτήρας μας! Οικογένεια, γειτονιά, κοινωνία, αδελφοί, παιδιά, παντού ο Χριστός!

Ας τρέξουμε όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, με φλόγα μέσα μας, να δώσουμε Χριστό παντού. Κανείς τότε δεν θα κλονίσει την πίστη του, όπως δεν την εκλόνισε κανείς από τους Αγίους Αποστόλους. Τί έπαθε ο Άγιος Ιάκωβος; Κατακρεουργήθηκε, αλλά ζει εις τον αιώνα. Ως ο Αδελφόθεος, ως ο Ιερομάρτυς, ο Άγιος που χάρισε μια επιστολή στην Καινή Διαθήκη, η οποία μας δίνει τόσα μηνύματα και μας οδηγεί στον αγιασμό. Αγαπητοί, να ευχηθούμε να ζούμε εμείς τα άγια Μυστήρια και τον εκκλησιασμό μας σωστά, να ζούμε τον Χριστό μέσα μας, να Τον αγαπούμε, να Τον πιστεύουμε, να Τον κηρύσσουμε και να Τον ομολογούμε, όπως ο Άγιος Ιάκωβος».

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς τέλεσε δέηση για την υγεία του λαού, με ανάγνωση ειδικῶν ευχών της Εκκλησίας μας, που αναφέρονται στις λοιμώδεις ασθένειες και κάθε επιδημίας. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, περι αυτής της ενεργείας, τα εξής:

«Τώρα, για λίγα λεπτά μόνο, θα γονατίσουμε, όσοι μπορούν, να διαβάσουμε δύο ευχές για την υγεία του λαού μας. Εμείς, ας μας κατηγορούν, δεν λησμονούμε την υγεία του λαού μας. Είμαστε έτοιμοι τα πάντα να δώσουμε για την υγεία του λαού μας. Ας κατηγορούν μερικοί και ας λένε ότι είμαστε πρόβλημα επειδή μιλάμε για Πίστη, για Εκκλησιασμό και για Μυστήρια. Εμείς θα λέμε την αλήθεια, κι όποιος θέλει ας την ακούσει. Άλλωστε θα έρθει η ώρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου, κι ο καθένας εκεί θα δώσει λόγο στο Θεό. Εκεί θα δούμε πραγματικά, τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέματα».

Μετάφραση

enfrdeitptrues