Εμφανίσεις Άρθρων
5994821

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 114 επισκέπτες και κανένα μέλος

a-xairetismoi-mesologgi


Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

IMG 2243

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 η ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος έψαλλε τους οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι συνδέεται η Θεοτοκολογία με την Χριστολογία και υμνούμε την Παναγία μας για τον καρπό της κοιλίας της που είναι ο Χριστός. Δεν νοείται η Παναγία χωρίς τον Χριστό. Αγαπούμε την Παναγία για να φθάσουμε στην αγάπη προς τον Χριστό και επειδή αγαπούμε τον Χριστό αγαπούμε και την Μητέρα Του.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα περίφημα ψηφιδωτά που υπάρχουν στην Κωνσταντινούπολη, στη Μονή της Χώρας που χαρακτηρίζονται από την ζωηρότητα των χρωμάτων, την αρμονία των μελών, την έκφραση των προσώπων και την αρχοντικότητα της τεχνικής. Αναφέρθηκε σε δύο από αυτά. Το ένα εικονίζει την Παναγία ως «Χώρα του Αχωρήτου». Η Παναγία είχε τη χάρη του Θεού, είχε χαριτωθεί, είχε φθάσει στη θέωση και αξιώθηκε να χωρέσει τον Αχώρητο Θεό, δηλαδή να δώσει την ανθρώπινη φύση στον Χριστό

IMG 2166IMG 2179IMG 2186IMG 2201IMG 2208IMG 2215

Στο δεύτερο ψηφιδωτό εικονίζεται ο Χριστός ως «Χώρα των ζώντων». Οι ζώντες είναι οι άγιοι, είναι όσοι ζουν κατά Θεόν, όσοι ζουν μέσα στην Εκκλησία, φυλάσσουν τις εντολές του Θεού και μετέχουν των μυστηρίων της Εκκλησίας. Όλοι είμαστε «υποψήφιοι» για να μετάσχουμε στην χώρα των ζώντων. Ό Χριστός χωράει όλον τον κόσμο μέσα στην αγκαλιά του, αρκεί να το θελήσουμε. Πρέπει να προσευχόμαστε να ενταχθούμε στην χώρα των ζώντων με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου.

Έτσι δεν θα έχουμε κερδίσει μόνο το είναι, δηλαδή την βιολογική ζωή, αλλά και το ευ είναι, δηλαδή την κατά Χριστόν ζωή. Θα έχουμε κερδίσει το αεί ευ είναι, που είναι ο παράδεισος και όχι το αεί φευ είναι πού είναι η κόλαση.

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε με την ευχή, δια πρεσβειών της Παναγίας μας, που είναι «η Χώρα του Αχωρήτου» να αξιωθούμε να εισέλθουμε και εμείς μέσα στην «Χώρα των ζώντων».

IMG 2218IMG 2234IMG 2236IMG 2256IMG 2263IMG 2267IMG 2283

Μετάφραση

enfrdeitptrues