Εμφανίσεις Άρθρων
6025016

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 80 επισκέπτες και κανένα μέλος

ieratiki-septemvrios-2021


Γενική Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

IMG 20210930 101717 1

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, η πρώτη για το νέο εκκλησιαστικό έτος Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Κατά την έναρξη της Ιερατικής Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ευχήθηκε για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά και κατόπιν έδωσε τον λόγο στον ομιλητή πρωτοπρ. Χριστοφόρο Χρόνη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Ζευγαρακίου, Δρ. Θεολογίας - διδάσκοντα στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ενορία ως χώρος ποιμαντικής στήριξης παιδιών και εφήβων».

Ο εισηγητής έδωσε αρχικά τον ορισμό της Ενορίας και στη συνέχεια τον σκοπό της που είναι «ο αγιασμός και η θέωση των μελών της». Παρουσίασε το έργο που αναπτύσσει μια Ενορία, η οποία εκτός από το κατεξοχήν έργο της (το λατρευτικό και λειτουργικό), επιβάλλεται να επεκταθεί και σε άλλους αναγκαίους τομείς για τους πιστούς (κηρυκτικό, κατηχητικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, κ.λπ.). Κατόπιν, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάπτυξη του νεανικού ενοριακού έργου, έναν ευαίσθητο και δύσκολο τομέα, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή από την πλευρά των ποιμένων της Εκκλησίας ώστε να αγγίξουν τις ευαίσθητες παιδικές και νεανικές καρδιές. Ο π. Χριστοφόρος, μέσα από την επιστημονική του εξειδίκευση και την ποιμαντική του εμπειρία, παρουσίασε τα απαραίτητα προσόντα του ποιμένα και τις κύριες παιδαγωγικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το έργο του, ενώ ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε σε ενδεικτικές νεανικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν σε μια Ενορία.

Στη συνέχεια, ο π. Χριστοφόρος, ως συνεργάτης του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσίασε στους Κληρικούς τα είκοσι νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος, τα οποία προσφέρουν πολλές επιμορφωτικές δυνατότητες προς τους ιερείς της Εκκλησίας μας.

Ακολούθησε ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Ιερέων και Μητροπολίτου, περί νεότητος και κατηχήσεως, ενώ στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην έναρξη του νέου κατηχητικού έτους, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις προς όλους τους ιερείς, αλλά κυρίως προς εκείνους που διακονούν ιδιαιτέρως τον τομέα της νεότητος. Όλοι οι Κληρικοί παρέλαβαν την Εγκύκλιο του Μητροπολίτου για την έναρξη του κατηχητικού έτους, η οποία θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς την ερχομένη Κυριακή, παραλαμβάνοντας μαζί και την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον τρόπο λειτουργίας και τα μέτρα προστασίας και διαφυλάξεως από την διασπορά του κορωνοϊού που θα τηρούνται κατά τη λειτουργία των Κατηχητικών σχολείων και των ενοριακών δραστηριοτήτων.

Μετάφραση

enfrdeitptrues