Εμφανίσεις Άρθρων
3061859

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 72 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού 2011

  Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού  (1597-1682)

 

          Με ιδιαίτερη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 πρός 5 Αυγούστου ιερά αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού. Στην αγρυπνία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ με την παρουσία ιερέων της ευρύτερης περιφέρειας Μεσολογγίου.

 

 

          Ο Άγιος Ευγένιος τιμάται στην περιοχή ως γέννημα και θρέμμα αυτής (Μέγα Δένδρο Θέρμου) αλλά και ως προστάτης των γραμμάτων και της παιδείας. Ἀπέκτησε εγκύκλιες γνώσεις από ονομαστούς δασκάλους, σπουδάζοντας στις πιο γνωστές σχολές της εποχής του (Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Κωνσταντινούπολη), να διδάξει και να ιδρύσει σχολές (Άρτα, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αγρίνιο, Καρπενήσι, μονή Αγίας Παρασκευής Βραγγιανών) αλλά και να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στους μαθητές του.

          Η αναγνώριση του Ευγενίου ως αγίου έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την 1 Ιουλίου 1982. Από το όλο έργο του οσίου Ευγενίου φανερώνεται η μεγάλη του αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Ο ίδιος υπήρξε ακούραστος πνευματικός εργάτης σε δύσκολες ώρες του Γένους, φωτισμένος οδηγός και ενάρετος διδάσκαλος. Τη ρητορεία, τη μόρφωση, την απέραντη μνήμη, το θάρρος, τη θέληση και την εξαιρετική του βούληση τα έθεσε όλα για την ανόρθωση των υποδούλων αδελφών του

Η μνήμη του τιμάται στις 5 Αυγούστου.


Μετάφραση

enfrdeitptrues