Εμφανίσεις Άρθρων
7000313

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 επισκέπτες και κανένα μέλος

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος 2019


esperinos 1 Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος

στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου πολλοί Ενοριακοί, Ιεροί Ναοί και παρεκκλήσια είναι αφιερωμένα στον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα.

Λάμπρος και πάνδημος ήταν ο εορτασμός στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, της οποίας ο Άγιος είναι ο προστάτης και ο πολιούχος. Στον πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον πανηγυρίζοντα, ομώνυμο, Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και συμμετείχαν

ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών αρχιμ. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Προϊστάμενος του Ναού αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος και πλήθος ιερέων από την περιφέρεια Μεσολογγίου και όλη την Ιερά Μητρόπολη.
esperinos 2esperinos 3esperinos 4esperinos 7esperinos 8esperinos 10esperinos 11esperinos 12esperinos 14esperinos 15esperinos 17

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος κ. Χρύσανθος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά για την πρόσκληση να συμμετάσχει στους εορτασμούς του πολιούχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αναφέρθηκε στην προσφορά του Αγίου Σπυρίδωνος μέσα στην εκκλησιαστική ιστορία, στην συμμετοχή του στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, στην ταπεινή και υποδειγματική ζωή του, στην απλότητα και την παρρησία που είχε ενώπιον του Θεού, ώστε να αξιώνεται από αυτή τη ζωή να βλέπει τους αγγέλους με τους οποίους συλλειτουργούσε.
leitoyrgia 1leitoyrgia 2leitoyrgia 3leitoyrgia 4leitoyrgia 7leitoyrgia 8leitoyrgia 10leitoyrgia 13leitoyrgia 14esperinos 15leitoyrgia 17leitoyrgia 18leitoyrgia 19leitoyrgia 20leitoyrgia 21leitoyrgia 22leitoyrgia 25leitoyrgia 26leitoyrgia 27leitoyrgia 28leitoyrgia 30leitoyrgia 31

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι ο άγιος Σπυρίδων ανήκει στη χορεία των μεγάλων και λαοφιλών αγίων της Εκκλησίας και προέτρεψε τους πιστούς να μιμούνται τη ζωή του αγίου, ώστε να διδάσκουν τα παιδιά τους με τις αλήθειες του Ευαγγελίου.

Το πρωί της Πέμπτης στην ακολουθία του Όρθρου και την πολυαρχιερατική, Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος και συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος., ο οποίος αναφέρθηκε στο μυστήριο της ενσαρκώσεως και ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, που ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε πανηγυρικά. «Ο Ιησούς Χριστός, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ταπεινώθηκε, άδειασε από τη δόξα Του, έγινε απλός άνθρωπος κι αυτό είναι το μεγάλο Μυστήριο και γεγονός που εκφράζει την απέραντη αγάπη και την ευσπλαχνία του Θεού προς τον πεσόντα άνθρωπο» .

«Διά της Εκκλησίας και των αγιαστικών Μυστηρίων της πραγματοποιείται η σωτηρία του ανθρώπου», ανέφερε ο Μητροπολίτης Άρτης και τόνισε ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας, δια μέσου των αιώνων, ευαγγελίσθηκαν το μήνυμα της σωτηρίας στα πέρατα της οικουμένης. «Σε αυτή την ευλογημένη χωρία των αγίων Πατέρων ανήκει και ο άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός. Μεγάλη μορφή της Εκκλησίας, καλός ποιμένας και στοργικός πατέρας. Η αγάπη του ήταν πολύ μεγάλη και η φιλανθρωπία του έφτασε σε τέτοιο σημείο που με την προσευχή του «και όφιν εις χρυσούν μετέβαλε» για την αγάπη προς τον άνθρωπο. Συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο και αγωνίσθηκε για την διατήρηση του ορθοδόξου φρονήματος μέσα στην Εκκλησία» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος και κατέληξε ευχόμενος, «δια πρεσβειών του αγίου Σπυρίδωνος, να μένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στην πίστη μας, θεμελιωμένοι μέσα στην Εκκλησία του Χριστού μας και να έχουμε εμπιστοσύνη στην αλήθεια και στην αγάπη του Θεού.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς για την παρουσία τους, ενώ τονίζοντας την ανάγκη της προσευχής, ζήτησε να εύχονται για τους πιστούς της Ι. Μητροπόλεως. Επίσης ευχαρίστησε τους άρχοντες και τον πιστό και φιλάγιο λαό για την συμμετοχή τους και ευχήθηκε να όλοι να μιμούνται το φρόνημα και την πίστη του Αγίου Σπυρίδωνος.

Αμέσως μετά ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων, των τριών φιλαρμονικών της Ιεράς Πόλεως, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και του Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

Μετάφραση

enfrdeitptrues