Εμφανίσεις Άρθρων
3593467

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 31 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ –ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

agiou-iakovou-2021


Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου στην Ι.Π.Μεσολογγίου

Μητροπολίτης Κοσμάς: «..μόνο ο Κύριος μας ελευθερώνει

20211024 081829

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε η πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, επομένη ημέρα της μνήμη του Αγίου, στην Ιερά Μητρόπολη Αίτωλιας και Ακαρνανίας.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ι. Π. Μεσολογγίου, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ναού και τους Διακόνους της Ιεράς Πόλεως.

Περισσότερα...

enarxi-katixitikwn-2021


Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την έναρξη του κατηχητικού έτους

IMG be7c358810a253151962927452fffbf1 V 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Προς τους γονείς των μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων της καθ’ ημάς Ι. Μητροπόλεως

Αγαπητοί γονείς,

Το νέο σχολικό έτος άρχισε και όλοι μας χαιρόμαστε, γιατί τα καλά μας παιδιά γεμίζουν τις αυλές των σχολείων τους, γεμίζουν τις αίθουσες διδασκαλίας και βάζουν τα θεμέλια για την πρόοδο, την ολοκλήρωσι, την άριστη αποκατάστασί τους.

Περισσότερα...

xeirotonia kapniari


Χειροτονία Πρεσβυτέρου στο Αγρίνιο

xeirotonia 9

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε στον βαθμό του Πρεσβυτέρου τον διάκονο του Ναού π. Κωνσταντίνο Καπνιάρη.

Περισσότερα...

Κυριακή Ορθοδοξίας 2021


Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2021

ΚΟΣΜΑΣ

Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Προς το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ως γνήσια τέκνα της μεγάλης μητέρας μας, της αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας ελάτε, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, να την γνωρίσουμε καλύτερα, να την τιμήσουμε, να την ευχαριστήσουμε, αλλά και να πανηγυρίσουμε για τον θρίαμβό της και την επικράτησί της στον αμυντικό πνευματικό πόλεμο, εναντίον των εχθρών της.

Περισσότερα...

Ψηφιακό αρχονταρίκι


Ψηφιακό Αρχονταρίκι για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά από την Ορθόδοξη Διαδικτυακή Πύλη «Πεμπτουσία»

Στην εκπομπή «Ψηφιακό Αρχονταρίκι» που διοργανώνει η Ορθόδοξη Διαδικτυακή Πύλη «Πεμπτουσία» μίλησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 και ώρα 19:30’.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε σύντομη ομιλία σχετικά με το νόημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και κατόπιν απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι συμμετέχοντες.

Εγκύκλιος για Θεία Κοινωνία


Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά περί της Θείας Κοινωνίας

ΚΟΣΜΑΣ

Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Προς το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Αυτή η Εγκύκλιος γράφεται από τον Επίσκοπο με ειλικρινή πόνο ψυχής, όχι μόνο διότι στερηθήκαμε κάτι πολύτιμο, υλικό, φθαρτό και γήινο, αλλά γιατί πονούμε για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας τελευταία.

Περισσότερα...

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την Πρωτοχρονιά 2021


Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την Πρωτοχρονιά 2021

ΚΟΣΜΑΣ

Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Πρός τό Χριστεπώνυμον Πλήρωμα

τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Περισσότερα...

Μνημόσυνο Πολυτέκνων 2018


Μνημόσυνο Πολυτέκνων 2018

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς:

«πεθαίνει η Ελλάδα... χάνεται η Πατρίδα μας

Στην ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βλοχού Τριχωνίδος την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου και περιχώρων διοργάνωσε την τέλεση του καθιερωμένου ετήσιου μνημοσύνου των κεκοιμημένων μελών του Συλλόγου.

Κατά την Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος στο τέλος τέλεσε το ιερό μνημόσυνο και μίλησε επίκαιρα.

Αναλύοντας την ευαγγελική προτροπή του Κυρίου «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι», ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

« Ο Κύριος ζητάει από τους πιστούς ειλικρινείς και συνειδητούς χριστιανούς αυταπάρνηση και θυσία.

» Όποιος ακολουθεί το Χριστό ειλικρινά, λησμονεί τον παλαιό του άνθρωπο τελείως, νεκρώνει τα πάθη του, τις αδυναμίες του, απαρνείται το εγώ του και τη φιλαυτία του.

» Όποιος πάλι θέλει να Τον ακολουθήσει, να διακονεί το Χριστό και να μένει κοντά Του, οφείλει, ζώντας το θέλημα του Χριστού, να ομολογεί με συνέπεια το όνομά Του, να περιφρονεί τι ειρωνείες, τους χλευασμούς και τους διωγμούς του χωρίς Χριστό κόσμου.

» Συνδιάζοντας, αυτό το μήνυμα της περικοπής του Ευαγγελίου με την παρουσία των Πολυτέκνων πιστών της Εκκλησίας μας, ενθυμούμαστε σήμερα, με την ακολουθία του ιερού Μνημοσύνου, εκείνους που έφυγαν από την επίγεια ζωή και προσευχόμαστε γι’ αυτούς. Παράλληλα, όμως, τους τιμούμε πολύ, γιατί υπακούοντας στη φωνή του Κυρίου νίκησαν την φιλαυτία, αγνόησαν τον χλευασμό του κόσμου και σήκωσαν το σταυρό της πολυτεκνίας. Έδωσαν με θυσίες αγάπη, έγιναν συνδημιουργοί του Θεού, έδωσαν και δίνουν νεανικό αίμα στην γηράσκουσα Πατρίδα μας».

Επίσης, απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος προς τους Πολυτέκνους που ήταν παρόντες στο Μνημόσυνο, είπε:

«Να προσεύχεσθε, ώστε να ακολουθήσουν και τα παιδιά σας το παράδειγμά σας, αγωνισθείτε να τους μεταλαμπαδεύσετε την αγάπη σας προς την τεκνογονία. Γιατί, αφ’ ενός οι εγκληματικοί νόμοι που μεταβάλλουν σήμερα την οικογένεια σε ξενοδοχείο και διατροφική παρέα, και αφ’ ετέρου η άγνοια της θυσίας, η φιλαυτία, η φιληδονία και η σαρκολατρεία των πολλών Ελλήνων, οδηγούν την Ελλάδα μας στη γήρανση, στη συρρίκνωση, στην αφάνεια, στο θάνατο. Γιατί πεθαίνει η Ελλάδα… εκεί οδηγεί την Πατρίδα μας η έλλειψη της τεκνογονίας».

Ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πεθαίνει η Ελλάδα... χάνεται η Πατρίδα μας!», επεσήμανε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο της υπογεννητικότητας που υπάρχει στη χώρα μας, γεγονός στο οποίο επιφέρει, δυστυχώς, η σημερινή έλλειψη στηρίξεως των πολυτέκνων οικογενειών.

Τέλος, ο Ποιμενάρχης μας κ Κοσμάς, συνεχάρη τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολυτέκνων για την καθιερωμένη ενέργειά τους να μνημονεύονται ενώπιον του Θεού εκείνοι που έχουν δώσει παράδειγμα βίου και θυσίας, τους ευχήθηκε κάθε ευλογία και δύναμη στο πολύπλευρο έργο τους, ενώ για μια ακόμη φορά κάλεσε όλους τους σημερινούς υπευθύνους της πολιτείας «σε συναίσθηση και μετάνοια, για να λυπηθεί ο Κύριος και Θεός μας την πολύπαθη Πατρίδα μας, την Ελλάδα».

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

Μετάφραση

enfrdeitptrues