a

191η Επέτειος από την Έξοδο του Μεσολογγίου.

 Σάββατο  του  Λαζάρου  -  Πρώτη ημέρα εορτασμού

Η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου, με θρησκευτική κατάνυξη και πατριωτική υπερηφάνεια τιμά κι εφέτος την 191η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, μια από τις ηρωικότερες σελίδες των εθνικών μας αγώνων.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της ιστορικής επετείου, αποτελεί ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου το Σάββατο το πρωί μεταφέρθηκε, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Στην πομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.
124510DSC 0003DSC 0007DSC 0015DSC 0023DSC 0028DSC 0034DSC 0045DSC 0065DSC 0079DSC 0081DSC 0089DSC 0104DSC 0123DSC 0124DSC 0131DSC 0160DSC 0185DSC 0187 1DSC 0195DSC 0210DSC 0218DSC 0244DSC 0250DSC 0267

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς μετέβη στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου, στο χώρο όπου ετάφη, μετά το ολοκαύτωμα, ο αγωνιστής Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των αρχών της Ιεράς Πόλεως.

Το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου καισυγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Ακολούθησε η πένθιμη λιτανευτική πομπή τιμής στους πεσόντες της Εξόδου, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, από τον Ιερό Ναό προς τον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου. Προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.

Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου που φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους: της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Πολωνίας ως η τιμώμενη χώρα, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, των αδελφοποιημένων Δήμων και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ακολούθησε η βράβευση των νικητών του 71ου Δρόμου Θυσίας και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.

Τέλος, πολύ συγκίνηση προκάλεσε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, που έγινε με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

a

191η Επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Κυριακή των Βαΐων 2017 -  Δεύτερη ημέρα εορτασμών

Kορυφώθηκαν, σήμερα Κυριακή των Βαΐων, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 191ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
DSC 0007DSC 0011DSC 0016DSC 0021DSC 0032DSC 0043DSC 0048DSC 0054DSC 0061DSC 0091DSC 0094DSC 0103DSC 0125DSC 0128DSC 0132DSC 0135DSC 0140DSC 0152DSC 0154DSC 0161DSC 0163DSC 0167DSC 0175

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

« Η Κυριακή των Βαΐων είναι σημαντική ημέρα. Την προηγούμενη ημέρα ο Χριστός νίκησε τον θάνατο στον φίλο του Λάζαρο, τον οποίον ανέστησε, και  έπειτα εισήλθε στα Ιεροσόλυμα για να νικήση τον θάνατο επάνω στο Σώμα Του.

» Ο θάνατος βασανίζει τους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι ο φόβος της γηράνσεως και του θανάτου. Από αυτόν τον φόβο αναπτύσσονται τα πάθη. Μέ την Ανάσταση του Χριστού μπορούμε να υπερβούμε τον φόβο του θανάτου και να αποκτήσουμε μεγάλη δύναμη.

» Και το γεγονός της Εξόδου του Μεσολογγίου αυτό δείχνει. Οι Εξοδίτες με την δύναμη του Χριστού και της Εκκλησίας προχώρησαν ατρόμητοι στον θάνατο. Εισήλθαν μέσα στην «σκιά του θανάτου» με ελπίδα στην Ανάσταση. Δεν τον φοβήθηκαν. Έκαναν μια ηρωϊκή έξοδο στην αθανασία. Το Μεσολόγγι είναι ένας φάρος που δείχνει πώς ο άνθρωπος με την δύναμη του Χριστού εκδιώκει την απελπισία, την κατάθλιψη και τον φόβο του θανάτου και πώς εμπνέεται από την ζωή».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και την αγάπη τους προς το Μεσολόγγι και την Ελλάδα, ενώ ζήτησε να εύχονται για όλους μας, ώστε να μένουμε σταθεροί στην Πίστη μας και να έχουμε αγάπη στην Πατρίδα «ακολουθώντας τα βήματα των πεσόντων Ηρώων Προγόνων μας».   

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκoπίου Παυλοπούλου, ενώ στη συνέχεια, ενώπιον του Προέδρου, ξεκίνησε η ιερά Λιτανευτική Πομπή τιμής στους Πεσόντες της Εξόδου.

Με την ιερά λιτανεία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, με την συμμετοχή του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελλ. Δημοκρατίας, των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των μελών της Βουλής των Ελλήνων, των λοιπών επισήμων και πλήθους κόσμου. Μεταξύ αυτών, μαθητές των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και εκπρόσωποι φορέων.

Τιμές στην Ιερά Εικόνα της Εξόδου απέδωσαν, το άγημα της Προεδρικής Φρουράς και τα αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού μας Στρατού. Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Πολωνία.

Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων ορθοδόξων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων  τε  και  Φιλελλήνων».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη, ενώ η υψίφωνος κα Vivian Douglas απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», με τη συνοδεία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Κατά την τάξη του εορτασμού, το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ επιστρέφουν με λιτανευτική πομπή, από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου φυλάσσονται.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας  

της  Ιεράς  Μητροπόλεως


Π Α Σ Χ Α   2 0 1  7

Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η    Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ

(ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΥΠ’ ΑΡΙΘ.  92)

Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Κ Ο Σ Μ Α Σ

ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Προς  τον ιερόν κλήρον, τις μοναστικές αδελφότητες

και τον ευσεβή λαό της  καθ’ ημάς  θεοσώστου Ιεράς   Μητροπόλεως

«Δεύτε  λάβετε  φως,  εκ  του  ανεσπέρου  φωτός»!

Ἀγαπητοί πατέρες καί ἀδελφοί,

 

Ζήσαμε κι ἐφέτος, χάριτι Θεοῦ, τήν Ἁγία καί Μεγάλη Ἑβδομάδα. Ἀντικρύσαμε τόν Κύριό μας αἱμόφυρτο ἐπί τοῦ Σταυροῦ, μέ τά καρφιά στά ἄχραντα χέρια καί πόδια Του. Εἴδαμε κεντημένη τήν ἁγία Του πλευρά ἀπό τήν λόγχη τοῦ Κεντηρίωνος καί τό πρόσωπό Του, ὅπως προεῖπε ὁ προφήτης Ἠσαΐας, «ἄτιμον καί ἐκλεῖπον παρά πάντας τούς υἱούς τῶν ἀνθρώπων … μή ἔχων κάλλος, οὐδέ δόξαν» (Ἠσαΐας νγ’, 3).

Σήμερα, ζοῦμε τό Ἅγιον Πάσχα. Τό Πάσχα τό καινόν, τό μέγα, τό ἱερόν, τό ἅγιον, τό μυστικόν, τό πανσεβάσμιον, τό ἄμωμον Πάσχα. Ζοῦμε τό Πάσχα τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ,  τό Πάσχα τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν.

Σήμερα, βλέπουμε τόν Χριστό μας, ὡς νυμφίον ἐστολισμένον μέ τό ὑπέρλαμπρο φῶς τῆς Ἀναστάσεως, νά ἐξέρχεται ἀπό τόν σκοτεινό τάφο ὡς ἀπό νυμφική παστάδα καί νά λάμπη ὑπέρ τόν ἥλιον. Λάμπουν ὅλα σήμερα, ἀγαπητοί. Λάμπει ὁ οὐρανός, λάμπει ἡ γῆ, λάμπουν τά καταχθόνια. Καί ἡ μητέρα μας Ἐκκλησία, μᾶς καλεῖ, μᾶς παρακαλεῖ, μᾶς ἱκετεύει μέ μητρική ἀγάπη: «Δεῦτε λάβετε φῶς, ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός»! Ἐλᾶτε νά πάρετε σήμερα φῶς, ἀπό τό ἀνέσπερο Φῶς, ἀπό τόν Χριστό.

Ὄχι μόνο νά λάβουμε τό ὑλικό φῶς, τό ἅγιο φῶς, πού μας χαρίζει ὁ Κύριος διά τοῦ Παναγίου Τάφου Του καί τοῦ μεγάλου θαύματος, ἀλλά νά λάβουμε τό Φῶς τό ἀληθινό, τό πνευματικό Φῶς, τόν Χριστό μας, στήν καρδιά μας καί στή ζωή μας.

Σήμερα, τήν ὁλοφώτεινη Λαμπρή, καλούμαστε νά λάβουμε φῶς ἀπό τόν Χριστό μας, διότι:

α) Μόνον ὁ Χριστός εἶναι τό ἀνέσπερο Φῶς, «τό φωτίζον πάντα ἄνθρωπον»! Οὐδείς ἐτόλμησε ποτέ ἀνά τούς αἰῶνες νά διακηρύξη ὅτι εἶναι τό φῶς. Μόνο ὁ Κύριος καί Θεός μας Ἰησοῦς Χριστός εἶπε: «Ἐγώ εἰμί τό φῶς τοῦ κόσμου, ὁ ἀκολουθῶν ἐμοί, οὐ μή περιπατήση ἐν τή σκοτία ἀλλ’ ἔξει τό φῶς τῆς ζωῆς» (Ἰωάνν. η’, 12). Καί ὁ εὐαγγελιστής Ἰωάννης γράφει στό ἱερό εὐαγγέλιό του: «Ἥν τό φῶς τό ἀληθινό (ὁ Χριστός) ὅ φωτίζει πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τόν κόσμον» (Ἰωάνν. α’, 9).

Κατά τήν θεία ἐνανθρώπησί Του, «ὡς νοητός ἥλιος τῆς Δικαιοσύνης» ἀνέτειλε ἐκ τῆς Παρθένου, διέλυσε τό σκότος τῆς ἀγνοίας καί ἐφώτισε τήν ἀνθρώποτητα μέ τό φῶς τῆς θεογνωσίας. Προβλέπων τόν φωτισμό τῆς ἐν σκότει εὑρισκομένης ἀνθρωπότητος ὁ προφήτης Ἠσαΐας, προανήγγειλε θριαμβευτικά: «ὁ λαός ὁ πορευόμενος ἐν σκότει ἴδετε φῶς μέγα. Οἱ κατοικοῦντες ἐν χώρᾳ καί σκιά θανάτου φῶς λάμψει ἔφ ἡμᾶς» (Ἠσαΐας θ’, 2).

Ποιός, ἀγαπητοί, ἀπό ἐκείνους πού τούς ὀνομάζουν πολλοί ἀρχηγούς θρησκειῶν ἤ ἀκόμη θεούς, σέ ὅλη τήν οἰκουμένη, ἀναστήθηκε καί προσφέρει φῶς; Ὅλοι, ὡς ἄνθρωποι, βρίσκονται κάτω ἀπό τήν πλάκα τοῦ ψυχροῦ τάφου τους. Μόνο ἕνας τάφος στήν Ἱερουσαλήμ, ὁ Τάφος τοῦ Κυρίου μας ὡς ἀνθρώπου εἶναι κενός, ἐκπέμπει φῶς πνευματικό, εὐωδιάζει, θαυματουργεῖ, προσφέρει καί τό φυσικό φῶς, τό ἅγιο φῶς κάθε Μέγα Σάββατο. Γιατί ὁ Χριστός εἶναι ὁ ἀληθινός Θεός, εἶναι τό ἀνέσπερο Φῶς.

β) Ἡ Ἐκκλησία μας, μᾶς καλεῖ νά λάβουμε φῶς ἀπό τόν Χριστό, διότι ὁ Χριστός μέ τήν παρουσία του καί τήν Ἀνάστασί του ἔφερε τό Φῶς σέ ὅλους.

Τί ἐπικρατοῦσε στόν κόσμο, στά ἄτομα, στήν οἰκογένεια, στήν κοινωνία πρό τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ; Σκότος καί ἔρεβος στίς ψυχές καί στή ζωή τῶν ἀνθρώπων. Ἡ ἀποστασία, ἡ ἁμαρτία, ἡ ἐνοχή δέν ἄφηνε τό Φῶς τοῦ κόσμου, τόν Ἥλιο τῆς Δικαιοσύνης νά φθάση στή γῆ, νά τήν φωτίση, νά τήν θερμάνη. Δέν ἄφηνε τόν σκοτισμένο καί ἀπροσανατόλιστο ἄνθρωπο νά βρῆ τήν ἀληθινή θεογνωσία, νά βαδίση ἀλάθητα καί σωτήρια στή ζωή του.

Τώρα, μετά τήν Ἀνάστασι τοῦ Χριστοῦ, οἱ ἄνθρωποι φωτιζόμενοι ἀπό τό Φῶς τῆς Ἀναστάσεως διακρίνουν καθαρά - μέσω τῆς πίστεως - τόν ἀλάθητο δρόμο τῆς συνέπειας, τοῦ καθήκοντος, τῆς εἰρήνης, τῆς χαρᾶς, τῆς εὐτυχίας πού πρέπει νά βαδίσουν. Διακρίνουν ὅτι, πέρα ἀπό τά λίγα ἔτη τῆς ἐπιγείου καί προσκαίρου αὐτῆς ζωῆς, ὑπάρχει ἡ ἀτελεύτητος αἰωνιότης, μέσα στή δόξα τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ μας. Πέρα ἀπό τά ἐπίγεια ὑπάρχουν τά ἐπουράνια καί πέρα ἀπό τίς θλίψεις, τίς ὀδύνες καί τά δάκρυα τῆς γῆς, ὑπάρχει ἡ χαρά καί ἡ μακαριότης, ἡ δόξα τοῦ Οὐρανοῦ.

Τό Φῶς τῆς Ἀναστάσεως φωτίζει τούς ψυχρούς τάφους, στούς ὁποίους ἀποθέτουμε τά σώματα τῶν κεκοιμημένων ἀδελφῶν μας καί μᾶς μεταδίδει τό ὁλοφώτεινο καί χαρμόσυνο μήνυμα, ὅτι ὁ Χριστός ἐγερθεῖς ἐκ νεκρῶν «ἀπαρχή τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο» (Α’ Κορ. ιε’, 20).

Αὐτό ἐπιβεβαιώνει καί ὁ Ἀπόστολος Παῦλος: «Εἰ πιστεύομεν ὅτι Ἰησοῦς ἀπέθανε καί ἀνέστη, οὕτω καί ὁ Θεός τούς κοιμηθέντας διά τοῦ Ἰησοῦ ἄξει σύν αὐτῷ» (Α’ Θεσ. δ’, 4).

Ἡ Ἀνάστασι τοῦ Κυρίου μας, μᾶς ἔφερε τήν ψυχική μας λύτρωσι, τή σωτηρία, τήν ἀπολύτρωσί μας ἀπό τά τυρρανικά πάθη τῆς ἁμαρτίας. Μᾶς ἔφερε τήν πνευματική μας τελείωσι, τήν δυνατότητα ὁμοιώσεώς μας μέ τόν Θεό. Μᾶς ἄνοιξε τίς πύλες τοῦ Παραδείσου καί μᾶς μετέφερε ἀπό τόν θάνατο στήν ἀνέσπερη ζωή, ἀπό τή γῆ στόν οὐρανό. Μετά τήν Ἀνάστασι τοῦ Κυρίου μας ἑνώθηκαν «τά τό πρίν διεστῶτα», ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ. Ἑνώθηκαν, διά τῆς κοινωνίας τους μέ τόν Χριστό, οἱ ἄνθρωποι μέ τούς ἀγγέλους.

«Σήμερον, ἡμέρα Ἀναστάσεως, ἐν γῇ χαρά (καί φῶς), σήμερον ἐν οὐρανοῖς χαρά» λέει ὁ ἱερός Χρυσόστομοςκαί συνεχίζει: «Νῦν σκιρτώσιν Ἄγγελοι, νῦν χαίρουσιν Ἀρχάγγελοι, νῦν τά Χερουβείμ καί τά Σεραφείμ μεθ’ ἡμῶν ἑορτάζει τήν παροῦσαν ἑορτήν…».

Τό φῶς τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ ἐφώτισε Ἀποστόλους, Ἀποστολικούς Πατέρας, μάρτυρας, ὁσίους, ὁμολογητᾶς, νεομάρτυρας. Τούς ἐνίσχυσε, τούς ἀνέδειξε ἀγγέλους ἐπί γῆς, ἁγίους, ὁμολογητᾶς τοῦ Ἀναστάντος καί πολίτες τοῦ Οὐρανοῦ.

γ) Ὁ Ἀναστᾶς Κύριος ἔφερε τό Φῶς Του καί στά καταχθόνια τοῦ Ἅδου.

Γράφει ὁ Ἀπόστολος Πέτρος στήν Α’ καθολική ἐπιστολή: «Γι’ αὐτό κήρυξε καί στούς νεκρούς (ὁ Χριστός), διότι πέθαναν μέν ὡς ἄνθρωποι κατά τό σῶμα, ἀλλά ζοῦν ὡς πρός τόν Θεό κατά τό πνεῦμα» (Α’ Πετρ. δ’, 6). Οἱ νεκροί, δηλαδή, δέν περιέρχονται σέ ἀνυπαρξία καί δέν διαφεύγουν τήν κρίσι.

Ὁ Ἀναστᾶς Κύριος ἀπέθανε ὡς ἄνθρωπος ἐπί τοῦ Σταυροῦ, ἔδυσε γιά λίγο στή γῆ, ἀλλά ἀνέτειλε στό ζοφερό καί σκοτεινό Ἅδη. Κατέβηκε ὁ Χριστός στόν Ἅδη, γιά νά γεμίση τά πάντα μέ τό Φῶς τῆς θεότητός Του καί νά καταργήση τό κράτος τοῦ θανάτου καί τοῦ διαβόλου. Δέν ἄνοιξε ἁπλῶς τίς πύλες τοῦ Ἅδου, ἀλλά τίς συνέτριψε γιά νά γίνη ἄχρηστο τό δεσμωτήριό του.

Ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομός μᾶς πληροφορεῖ ὅτι, ὅταν ὁ Χριστός κατέβηκε στόν Ἅδη καί ἐφώτισε τά καταχθόνια, ὁ Ἅδης «ἐπικράνθη, κατηργήθη, ἐνεπαίχθη, ἐνεκρώθη, καθηρέθη, ἐδεσμεύθη» (Κατηχητικός Λόγος). Καί ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός ψάλλει «Κατῆλθες ἐν τοῖς κατωτάτοις τῆς γῆς καί συνέτριψας μοχλούς αἰωνίους» (Κανών Ἀναστάσεως, ὠδή στ’).

Ἔτσι, ὁ Δεσπότης Χριστός ἐφώτισε τά καταχθόνια τοῦ Ἅδου καί ὅσοι ἀπό τούς νεκρούς ἐπίστευσαν, ἀξιώθηκαν τοῦ αἰωνίου φωτός τοῦ Παραδείσου.

Ἀγαπητοί πατέρες καί ἀδελφοί,

Σήμερα, αὐτή τήν ἁγία Λαμπρή, «τά πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καί γῆ καί τά καταχθόνια» (Κανών Ἀναστάσεως, ὠδή γ’). Ἡ Ἀνάστασις τοῦ Χριστοῦ μας εἶναι τό μεγαλύτερο Θαῦμα τῶν αἰώνων.

 Αὐτό τό Θαῦμα, τό πλημμυρισμένο ἀπό τό Φῶς τοῦ Ἀναστάντος, ὁμολογεῖ τήν μεγάλη, τήν μοναδική ἀλήθεια. Ὑψώνει τόν Κύριο καί Θεό μας Ἰησοῦ Χριστό ὑπεράνω ὅλων τῶν ἀνθρώπων καί τῶν ψευτοθεῶν.

Αὐτό τό μεγάλο Θαῦμα, ὁμολογεῖ καί ἀποδεικνύει, ὅτι ὁ Ἰησοῦς Χριστός εἶναι ὁ μόνος ἀληθινός Θεός καί Κύριος οὐρανοῦ καί γῆς. Ὁτι εἶναι τό Φῶς τό ἀνέσπερο, πού φωτίζει τήν πορεία, τή ζωή, τήν σωτηρία κάθε ἀνθρώπου. Βεβαιώνει ἀκόμη ὅλους μας, ὅτι ἐνῶ διά τῆς ἁμαρτίας ὁ ἄνθρωπος κατέστη θνητός καί πεπερασμένος, διά τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Θεανθρώπου γίνεται ἀθάνατος καί αἰώνιος.

Σήμερα, ἀγαπητοί, αὐτό τό Πάσχα τό ὁλοφώτεινο, μήν τό διέλθουμε συναισθηματικά, συγκινησιακά, πολύ δέ περισσότερο κοσμικά.    «Καθαρθῶμεν τάς αἰσθήσεις καί ὀψώμεθα τῷ ἀπροσίτῳ φωτί τῆς Ἀναστάσεως» (Κανών Ἀναστάσεως, ὠδή α’), μᾶς τονίζει ὁ Ἀναστάσιμος Κανόνας.

 Ἄς καθαρίσουμε ἀπό τά πάθη μας τίς αἰσθήσεις μας καί τήν καρδιά μας, μέ τή μετάνοιά μας, γιά νά δοῦμε τό ἀνέσπερο Φῶς τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ στήν ὁλοφώτεινη δόξα Του.

Ἄς θελήσουμε κι ἐμεῖς νά δεχόμαστε τόν Χριστό μας, μέ εἰλικρίνεια καί ἀγάπη, κάθε στιγμή τῆς ζωῆς μας. Θά ἔχουμε, τότε, πάντοτε Ἀνάστασι μέσα μας καί στή ζωή μας. Θά γινώμαστε ἄξιοι, γιά νά ζήσουμε στήν αἰώνια Ἀνάστασι τοῦ Παραδείσου.

Τό εὔχομαι πατρικά γιά ὅλους μας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Μετάφραση

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Τρίτη, 25 Απριλίου 2017
Εμφανίσεις Άρθρων
1299442

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εγγραφείτε για να ενημερώνεστε άμμεσα με e-mail για διάφορα θέματα και δράσεις της Ι.Μητροπόλεως