Πληροφοριακά Στοιχεία

ΣΧΟΛΗ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ

«ΔΑΥΪΔ  Ο  ΨΑΛΜΩΔΟΣ»

           

            1.         Πληροφορικά Στοιχεία

            Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «ΔΑΥΪΔ Ο ΨΑΛΜΩΔΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ιδρύθηκε το 1992. Είναι ανεγνωρισμένη από το κράτος με την υπ΄αριθμ. 16514/ΚΑΤΕΧΝ/Δ/9-6-1992 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. 410 Β΄/26-6-1992.

            Εμπνευστής αυτής της προσπάθειας και ο κύριος συντελεστής της λειτουργίας και της αναγνώρισής της από το Υπουργείο Πολιτισμού, ήταν ο αείμνηστος καθηγητής και πρωτοψάλτης Γεράσιμος Πρεβεζιάνος ( 1994).

            Αποτελεί συνέχεια της Σχολής Ιεροψαλτών (4441/29-12-1982 απόφαση της Ιεράς Συνόδου) η οποία λειτούργησε από το 1980 αρχικά στον υπόγειο ναό του Αγίου Νικολάου του Ι.Ναού Ζωοδόχου Πηγής  και ακολούθως επί της οδού Καραϊσκάκη 20 στο Αγρίνιο.

            Η Σχολή λειτουργεί υπό την αιγίδα και την άμεση πνευματική καθοδήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Διοικείται από τετραμελή Διοικούσα Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς.

            Σκοπός της Σχολής είναι ἡ συστηματική εκμάθηση της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, η προβολή και η διάδοσή της μέσω εκδηλώσεων θρησκευτικού, πολιτιστικού και τοπικού χαρακτήρα καθώς και η εντελής μόρφωση και κατάρτιση  ιεροψαλτών Βυζαντινής Μουσικής.

            2.         Πρόγραμμα Σπουδών - Φοίτηση

            Η φοίτηση στη Σχολή περιλαμβάνει πέντε έτη σπουδών, για την απόκτηση Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής και δύο επιπλέον έτη για το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.

            Πρέπει να σημειωθεί βέβαια, ότι για να συμπληρωθεί η ύλη ενός έτους σπουδών, απαιτείται πολλές φορές περισσότερος χρόνος του ενός σχολικού έτους.

            Αναλυτικότερα η διδασκαλία περιλαμβάνει:

v  Στο πρώτο έτος, ασκήσεις βυζαντινής μουσικής και εισαγωγή στο σύντομο «Αναστασιματάριον».

v  Στο δεύτερο έτος, διδάσκεται το «Αναστασιματάριον», σύντομο και αργοσύντομο.

v  Στο τρίτο έτος, το «Ειρμολόγιον» του Ιωάννου Πρωτοψάλτου.

v  Στο τέταρτο και πέμπτο έτος περιλαμβάνονται όλα τα «κλασικά» μαθήματα βυζαντινής μουσικής, παπαδικού, στιχηραρικού και αργού ειρμολογικού μέλους, Ανοιξαντάρια, πολυέλεοι, αργές δοξολογίες, αργά δοξαστικά, αργά κεκραγάρια και πασαπνοάρια, χερουβικά, κοινωνικά κλπ.

v  Στο έκτο και έβδομο έτος, διδάσκονται καλοφωνικοί ειρμοί και κρατήματα.

            Παράλληλα ως υποχρεωτικά, διδάσκονται και τα μαθήματα: Τυπικό, ιστορία μουσικής, υμνολογία, λειτουργική, μετρική, ορθοφωνία, εμμελής απαγγελία, σολφέζ και θεωρία ευρωπαϊκής μουσικής.

            Η φοίτηση είναι σύμφωνη με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει την εποπτεία και συμμετέχει με εκπρόσωπό του στις πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις. Τα μαθήματα και η εκπαιδευτική ύλη κατά έτος είναι καθορισμένα και προβλέπονται από τον ειδικό νόμο περί Ωδείων και Σχολών.

            Πτυχίο : τα πτυχία τα οποία δίδει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

            Δίπλωμα : πτυχιούχοι της σχολής ή άλλων σχολών Βυζαντινής μουσικής μπορούν να συνεχίσουν για δύο έτη τη φοίτηση στη σχολή και να αποκτήσουν Τίτλο (Δίπλωμα) Βυζαντινής Μουσικής.

            Bυζαντινή Eκκλησιαστική Xορωδία : Στο πλαίσιο των μαθημάτων αλλά και των δραστηριοτήτων της Σχολής λειτουργεί η Bυζαντινή Xορωδία της Σχολής, η οποία έχει πολύχρονη επιτυχή παρουσία σε συναυλίες, εκδηλώσεις και σε λατρευτικές συνάξεις και ακολουθίες. Η συμμετοχή όλων των σπουδαστών στη χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της Σχολής είναι υποχρεωτική.

            Οι απόφοιτοι της Σχολής μπορούν να διακονίσουν σε αναλόγια ενοριών της Μητροπόλεως ή και αλλού, προσφέροντας έτσι σημαντικές υπηρεσίες στο λειτουργικό έργο της Εκκλησίας. Με τα αναγνωρισμένα Πτυχία και Διπλώματα μπορούν να διδάξουν σε ωδεία, μουσικές σχολές, καθώς και μουσικά σχολεία.

            3.         Διδάσκοντες Καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής

            Η Σχολή διευθύνεται από τον κ. Καντάνη Κωνσταντίνο, ὁ οποίος διορίσθηκε Διευθυντής Σπουδών της Σχολής οπό το αρμόδιο Τμήμα Μουσικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Μουσικής του Υπουργείου Πολιτισμού.

            Διδάσκουν επίσης οι παρακάτω Καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής :

                        Μαρία Βουλδή, Κωνσταντίνος Καμζέλας, Παντελεήμων Καντάνης, Ανδρέας Λανάρας, Παναγιώτης Μήτσος, Κωνσταντίνος Λανάρας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Μουσελίμης, Θεόδωρος Αυγούλης, Νικόλαος Βάτσιος, Ανδρέας Αγγελής, Παναγιώτης Βίγλας, Γεώργιος Αθανασόπουλος και Αλέξιος Σιάχος.

            4.         Παραρτήματα της Σχολής

  • Αμφιλοχία, στο πνευματικό κέντρο ΙΝ. Αγίου Αθανασίου τηλ. 2642022334.
  • Θέρμο, στο πνευματικό κέντρο ΙΝ. Κοιμήσεως Θεοτόκου τηλ. 2644022409.
  • Παναιτώλιο, στο πνευματικό κέντρο ΙΝ. Αγίας Τριάδος  τηλ. 2641051081.
  • Καινούργιο, στον ΙΝ. Αγίου Νικολάου, τηλ. 2641061254.
  • Παντάνασσα, σε χώρο που διατίθεται από την Τοπική Κοινότητα Παντανάσσης με καθηγητή τον κ. Καμζέλα Κωνσταντίνο, τηλ. 6979744270

            5.         Έδρα Σχολής - Εγγραφές

                        Οι εγγραφές στη Σχολή μας ξεκινούν κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου και η γραμματεία της Σχολής είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 17.00 μέχρι τις 19.00.  Τα μαθήματα ξεκινούν 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται τέλος Μαΐου όπως προβλέπει και το πρόγραμμα του Υπουργείου.

            Στη σχολή μπορούν να εγγραφούν μαθητές από τη Δ΄ Δημοτικού.

            Όσοι έχουν γνώσεις Βυζαντινής Μουσικής, μπορούν να πάρουν μέρος σε Κατατακτήριες Εξετάσεις της Σχολής, οι οποίες διενεργούνται, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά τον μήνα Οκτώβριο κάθε έτους.

            Η σχολή δεν αποτελεί κερδοσκοπική επιχείρηση έτσι τα δίδακτρα διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο και καταβάλλονται σε μηνιαία βάση. Προβλέπονται εκπτώσεις σε πολυτέκνους.

Πληροφορίες στη έδρα της σχολής:

                                    Αγίας Τριάδος 2, Αγρίνιο, ΤΚ 301 31

                                    Τηλέφωνο επικοινωνίας :  2641031083 -  Ε-MAIL : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αίτηση Εγγραφής pdf

pdflogo

 

 

Μετάφραση

enfrdeitptrues